החלמת מסרטן ומתלבט.ת לגבי מקום העבודה הבא שלך? מרגיש.ה מבולבל.ת לגבי האפשרות של בכלל לחזור לעבודה? איך בכלל משתלבים חזרה בשוק העבודה? מאיפה מתחילים? 

מחלימים רבים ניצבים בפני דילמות קשות עקב השינויים הרבים – הפיזיים, הרגשיים והחברתיים – בעקבות המחלה והטיפולים. עצם חזרתו של אדם לאחר מחלה לשוק העבודה מסמלת את המעבר שלו מאדם חולה ונזקק לעזרת הזולת לאדם בריא ועצמאי. חזרה למעגל העבודה ו/או התעסוקה לאחר מחלה חשובה מאוד לתהליך השיקומי.

אדם עובד נחשב בעיני עצמו ובעיני החברה לאדם בריא ותורם. מחקרים מראים שמחלימים שחזרו או המשיכו לעבוד הינם יעילים בדיוק כמו עובדים אחרים, שלא התמודדו עם מחלת הסרטן. חזרה לעבודה או לתעסוקה כלשהי (למשל עיסוק בתחביבים או אף עבודה בהתנדבות) תורמת לתחושת החיוניות וההחלמה ולמעשה מסייעת בשיקום.

חלק מהמחלימים יחזרו למקום העבודה שלהם, אך לעיתים סדר העדיפויות עשוי להשתנות, וזו הזדמנות לשינוי תעסוקתי ופיתוח תחומים חדשים שלא עסקתם בהם. עם זאת, לעיתים קיימת חוסר הלימה בין היכולות, הצרכים והרצונות של המחלים, ובין אלה של הסביבה – המעסיק, המשפחה והחברים. בעוד שהמחלים עדיין מנסה לעבד את התהליך שעבר ולחזור בהדרגה לשגרת חיים נורמטיבית, מערכת הציפיות מהסביבה נותרה כפי שהייתה – שהמחלים יחזור לתפקוד מלא, כפי שהיה לפני המחלה.

מחלימים רבים מתקשים לעמוד בציפיות אלה, במיוחד כאשר הדבר קשור למקום העבודה. ישנם מחלימים שנתקלים ביחס לא הוגן במקום העבודה, ולעיתים מעסיקים ועובדים עלולים להביע ספקנות בנוגע ליכולתם של מחלימים מסרטן לחזור לתפקידם הקודם.

תוכן עניינים

איך מתכוננים לחזרה לעבודה?

  •  מומלץ לפנות לרופא תעסוקתי לפני החזרה לעבודה. הרופא התעסוקתי מחליט על פי המסמכים הרפואיים והפגישה עם המחלים, אם הוא כשיר, כשיר חלקית או אינו כשיר כלל לחזור לעבודתו, וכן באיזה היקף משרה, באיזה סוג עבודה ועוד. ההפניה נעשית דרך רופא המשפחה או ישירות מול הרופא התעסוקתי של מקום העבודה. להחלטת הרופא התעסוקתי ישנה השפעה מכרעת על ההתנהלות מול ביטוח לאומי, חברות הביטוח השונות ומקום העבודה.

 

  • תכנן מה תרצה לומר על מחלתך. ישנם מחלימים מסרטן שאינם רוצים להתמקד במחלה, או להיות מקושרים עם המחלה. אחרים פתוחים מאוד ומשתפים, מדברים ישירות עם הממונה או עם עמיתים אחרים לעבודה כדי להפיג את חששותיהם, לעדכן על מצבם, וכדי להחליט כיצד לעבוד יחדיו. הגישה הטובה ביותר היא זו שאתה מרגיש שהיא הנכונה עבורך.

 

  • בין שחוזרים למקום העבודה הישן, ובין שמתחילים עבודה חדשה, יכולותיך האישיות לא השתנו ואין סיבה להתפשר על תפקידים או מטלות שאינן תואמות את יכולותיך או מצבך הפיזי. בקורות החיים פרט את רשימת התפקידים המתאימים לכישוריך או לניסיונך. אינך צריך להדגיש את הזמן בו לא עבדת בעקבות הטיפולים במחלת הסרטן. בשלב חיפוש העבודה – מחלימים רבים מתלבטים בשאלה אם לציין את היותם מחלימים בקורות החיים שלהם ובראיון העבודה. מובן מאליו שאין תשובה חד משמעית ואין הנחיה אחת ברורה שנכונה עבור כולם. ההמלצות הן:

 

  • בשלב הריאיון, חשוב מאוד לנסות ולחוש מיהו המראיין שעומד מולנו ועד כמה נוח, מתאים ונכון יהיה לשתף אותו ובמה. חשוב לא לשקר, אך כן לבחור את הדברים הנאמרים, וכמובן לציין בעיקר את הדברים המסייעים ולא את אלה שמעכבים וחוסמים.חשוב שתדע כי לא חלה עליך שום חובה חוקית לדבר על ההיסטוריה הרפואית שלך ועל מחלת הסרטן עימה התמודדת – אלא אם לעברך הרפואי יש השלכה ישירה על העבודה.

 

  • הצלחת ההשתלבות המחודשת בעבודה תלויה הן בקושי הפיזי והנפשי שההתמודדות עם הסרטן מותירה, והן בצעדי התמיכה של המעסיק בעובד שחלה. ההתמודדות של האדם שחלה מושפעת כמובן חומרת המחלה, תגובתו הנפשית והרגשית ועוד גורמים נוספים, המשתנים מאדם לאדם. עם זאת, לרוב המחלימים יש מוטיבציה גבוהה לחזור למקום העבודה ורובם יכולים לעבוד שוב לאחר הטיפולים.

חוק דמי מחלה

מעסיק לא יוכל לפטר עובד בתקופת ימי המחלה שלו ושל בן/בת זוגו וילדיו. עובד בעל ותק של שנה ומעלה זכאי לזקוף עד 60 יום בשנה של היעדרות בשל מחלת סרטן של בן/בת זוגו על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, על פי בחירתו. מעביד לא יפטר עובד, שנעדר מעבודתו עקב מחלה – כל עוד העובד זכאי לנצל את התקופה הצבורה לו לדמי מחלה.

המידע שניתן נלקח מאתר האגודה למלחמה בסרטן. בנוסף תוכלו למצוא מידע נרחב יותר בחוברת "זכויות ושירותים – מידע לחולים ולמחלימים מסרטן" של האגודה.

לקבלת החוברת ניתן לפנות  ל'טלמידע'® של האגודה 1-800-599-995 / 03-5721678.

תוכניות חזרה לעבודה

שיקום מקצועי של ביטוח לאומי

השיקום המקצועי כולל אבחון תעסוקתי, לימודים אקדמיים או מקצועיים, מימון אביזרי לימוד, תמיכה במהלך הלימודים וסיוע בהשמה בעבודה. העובד הסוציאלי השיקומי ייעץ לכם בבחירת מסלול לימודים ותעסוקה, ויגבש יחד אתכם את תוכנית השיקום המתאימה ביותר, תוך התייחסות לכישורים, יכולות ומידת יישום התוכנית בשוק העבודה. במידת הצורך, יתייעץ עובד השיקום גם עם גורמים מטפלים, פסיכולוגים ומומחי שיקום אחרים, ועם שירותי אבחון והכוונה מקצועית. כל זאת על מנת לסייע לכם לחזור ולהשתלב בהקדם בשוק העבודה. בתום תקופת הלימודים, עובד השיקום יסייע גם בהשמה בעבודה.

  • למידע מקיף ניתן לפנות ל: אתר הביטוח הלאומי www.btl.gov.il

הכנה לחזרה לעבודה באגודה למלחמה בסרטן

נושא החזרה לעבודה הוא חלק מתהליך ההתמודדות של המחלימים וניתן לו ביטוי בקבוצות התמיכה של האגודה. בין הנושאים העולים: הכנה לכתיבת קורות חיים ולריאיון, האם לחזור למקום עבודה קודם או לעשות שינוי תעסוקתי, כיצד להתמודד עם ציפיות במקום העבודה ובסביבה התומכת וכד'. 

לפרטים ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה:
03-5721678  /  [email protected]

חוזרים לשוק העבודה

תכנית 'חזרה לעבודה' של חלאסרטן, מכללת גל והביטוח הלאומי, מעניקה ליווי בן שישה חודשים, בהיקף של 3 מפגשים שבועיים, ומקנה כלים מקצועיים ורגשיים המסייעים בקבלת החלטות תעסוקתיות, רכישת מיומנויות של הצגה עצמית, ייעוץ קריירה והשמה וכן, ליווי של מנטורים בכירים מהתעשייה ושירותי השמה למשך 4 חודשים מתום הסדנה. התוכנית מתאימה למחלימים/ות בגילאי 20-44  ומתקיימת במרכז הארץ.

להצטרפות לתכנית:
לחצו טופס הרשמה

המצפן - ליווי ע"י סטודנטים לרפואה

*הליווי אינו מהווה ייעוץ רפואי או טיפול רגשי.

מעוניין לקחת חלק

חרבות ברזל הרשמה לליווי

האם הליווי הוא עבור מטופל/ת או בן/בת משפחה?

מתעניינים בתכנית מלווים

הרשמה לקבוצת תמיכה און ליין

יחד בדרך - הרשמה לליווי

האם הליווי הוא עבור מטופל/ת או בן/בת משפחה?
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

תרומה לארגון המצפן

ליווי מטופלים בסרטן
ע"י סטודנטים לרפואה

"המצפן" הוא ארגון התנדבותי שמטרתו להעצים מטופלים באמצעות כלים וידע שיעזרו להם לנהל ולהתמודד עם מחלת הסרטן. הליווי נעשה ע"י סטודנטים לרפואה שעוברים הכשרה מקצועית- מתוך מטרה להשפיע על הרופאים שיהפכו להיות.

תרומות יגיעו להכשרת הסטודנטים המלווים, ליצירת תכנים וכלים למטופלים, ולשאר הפעילות השוטפת של הארגון בהתאם למטרותיו.

דילוג לתוכן