המושג 'תקופת החלמה' בהקשר של מחלת סרטן הוא חדש יחסית, וישנם חילוקי דעות לגבי ההגדרה של 'החלמה' בקרב ארגונים ומוסדות שונים. את תקופת 'ההחלמה' כפי שאנו מפרשים אותה ניתן לסכום כמי שמתחילה מסיום הטיפולים ונמשכת כל עוד אין עדות למחלה פעילה.
התקופה שלאחר סיום הטיפולים לסרטן המעי הגס יכולה להתבטא במספר אתגרים. תופעות הלוואי כגון חולשה ושינויים ביציאות יכולים להמשך עוד פרק זמן, והנוירופתיה אף עלולה להחמיר בשבועות שלאחר סיום הטיפול.
גם ההסתגלות הנפשית לחזרה לשגרה ולעבודה היא לעיתים מורכבת, מציינת ד"ר אסתר טחובר, מנהלת תחום גידולי מערכת העיכול, ב'אסותא' רמת החייל.
המעבר מאדם בריא לחולה הוא ברור יותר- כשאדם חולה כולם נערכים ויש פרוטוקול. בזמן הטיפולים, אתם עטופים בתשומת לב מהצוות הרפואי והסיעודי, ועסוקים במשימות השונות של הבדיקות והטיפולים. ומה בעצם קורה כאשר אדם עובר מחולה למחלים? אז מתחילות הציפיות מהסביבה ומעצמו- עם סיום הכימותרפיה, הסביבה מצפה שתחזרו למצב של לפני המחלה באופן מיידי ולצד זאת המטופל לעיתים מרגיש שהוא עדיין לא ממש חזר לעצמו. זה תהליך שלוקח זמן, מסביר גיא תבורי- עובד סוציאלי, מחלים מליפומה, ומנחה קבוצות העצמה למתמודדים עם סרטן.
התהליך חובק בתוכו גם התמודדות עם פחדים. הפחד מהישנות המחלה- תופעה אוניברסלית. הפחד הוא לגיטימי ויש שני קצוות לדרך ההתמודדות עם הפחדים:
1. לא לחשוב על זה, להדחיק.
2. להתאמת – אם יחזור נתמודד אתו. לכל אחת מהגישות יש מחיר.
לעיתים יש צורך בהמשך תמיכה וזמן עד לחזרה מלאה, אז פנו לצוות המטפל אם אתם מרגישים שאתם עדיין זקוקים לתמיכה, דברו על כך עם הצוות בבית החולים, בקופת החולים או עם המשפחה. בנוסף, לחלק מהחולים יש לחץ ומתח בביצוע בדיקות המעקב והתורים הרפואיים, חשש מממצאים חדשים או חזרת המחלה וגם לכך יש לתת תשומת לב ולמצוא דרכי התמודדות נכונות.