סרטן המעי הגס
היכרות עם המעי הגס
מערכת העיכול היא צינור ארוך העובר לאורך הגוף, מתחיל בפה ומסתיים בפי הטבעת. לאחר הבליעה, המזון נע לאורך הצינור שתפקידו לפרק את המזון, להעביר למערכת הדם חומרים מזינים לשימוש הגוף ולהרחיק חלקים בלתי מנוצלים כפסולת.
הקיבה מתחילה את תהליך העיכול בהפרשת מיצים וערבובם עם המזון לצורך פירוקו. תערובת המזון ומיצי הקיבה מתרוקנת לתוך המעי הדק. המעי הדק הוא איבר ארוך ומפותל דמוי צינור, שבו נמשך תהליך עיכול המזון. כמעט כל חומרי המזון נספגים למחזור הדם במעבר דרך המעי הדק לכל אורכו. חומרי מזון שלא עוכלו ואינם יכולים להיספג, כגון סיבים מהצומח, עוברים מהמעי הדק למעי הגס, שמתחיל בצידה הימני התחתון של הבטן.
את המעי הגס, הנקרא גם כרכשת, נהוג לחלק לשבעה אזורים: (1) המעי העיוור, (2) המעי הגס העולה, (3) הרוחבי, (4) היורד, (5) העקול (סיגמואידי), (6) החלחולת (רקטום), (7) פי הטבעת. המעי מרחיק משאריות המזון שנותרו אחרי העיכול מים וגם חומרי מזון מסוימים ומינרלים. כל שיירי המזון שנותרו במעי הופכים לפסולת מוצקה הנקראת צואה. הצואה מגיעה דרך המעי עד לחלחולת ולאחר מכן היא מופרשת מהגוף דרך פי הטבעת.
שלבי המחלה
כיצד מתפתח סרטן?
גם אחרי שאנו מפסיקים לגדול, תאים רבים בגופנו ממשיכים להתחלק ולהתרבות על מנת לשמור על גוף בריא. תאים מתרבים כדי להחליף תאים שניזוקו מתאונה או מחלה וגם תאים המתוכנתים למות באופן טבעי כאשר אין בהם צורך יותר (תהליך שנקרא אפופטוזה (apoptosis).
בדרך כלל תאים גדלים ומתרבים באופן סדיר ומבוקר. מידע גנטי מועבר מדור אחד לשני בדנ"א (DNA=Deoxyribonucleic Acid), שהוא החומר התורשתי בבני אדם וכמעט בכל תא אחר. הדנ"א לא רק קובע את התכונות התורשתיות אלא גם מכוון ומתאם את פעילויותיהם של כל תאי הגוף.
כאשר תאים מתחלקים ומתרבים נוצרות לעיתים טעויות בדנ"א. טעויות אלו נקראות מוטציות, והן עלולות לגרום לתאים להתנהג באופן חריג. מוטציה עלולה לגרום לתא להמשיך להתרבות ללא כל סיבה, או להתעלם מההוראה שעליו למות. כשמספר רב של תאים כאלה מתרבה נוצר גידול.
גידול יכול להיות שפיר או ממאיר
שפיר: תאי גידולים שפירים אינם מסרטנים. הם נשארים במקום אחד, אינם פולשים לרקמות אחרות ואינם מתפשטים לחלקים אחרים בגוף.
ממאיר: גידולים ממאירים מכילים תאים שעברו שינוי גנטי ניכר. תאים אלו מתחלקים באופן בלתי מבוקר ובדרך כלל צורתם והמבנה שלהם חריגים. תאים אלו עלולים להתנתק מהגידול, לחדור לרקמות אחרות ולהתפשט לחלקים אחרים בגוף. הם ממשיכים להתחלק ויוצרים גרורות. כיצד מתפתח סרטן המעי הגס והחלחולת (כותרת) סרטן המעי הגס והחלחולת כולל שני סוגי סרטן: סרטן של המעיים המכונה סרטן המעי הגס; סרטן של החלחולת (החלק הסופי של המעי הגס) המכונה סרטן החלחולת (רקטום). לשני סוגי סרטן אלו תכונות משותפות רבות, ולכן הם מכונים יחד סרטן המעי הגס והחלחולת (Colorectal cancer).
סרטן המעי הגס והחלחולת מתפשט באופן איטי יחסית למספר סוגים אחרים של סרטן. הוא יכול להישאר במעי הגס או בחלחולת משך חודשים או שנים, אך אם הוא אינו מטופל, הוא עלול להתפשט מעבר למעי הגס, תחילה לבלוטות הלימפה ומשם לאיברים מרוחקים אחרים.
מרבית מקרי סרטן המעי הגס והחלחולת מתפתחים מגידול קטן דמוי פטריה או שטוח בשכבה הפנימית ביותר (השכבה בקרובה ביותר למזון) של המעי הגס או החלחולת. גידולים אלו, הידועים כפוליפים, הם בדרך כלל שפירים, אך הם עלולים גם להפוך לממאירים.
התאים הממאירים של הגידול עלולים לחדור למחזור דם ולמערכת הלימפטית, לנוע לחלקים אחרים בגוף כגון הכבד, חלל הבטן והריאות, ולגרום להתפתחות סרטן באיברים אלו. התפשטות סרטן לאיבר אחר נקראת שליחת גרורות. כיצד נקבע שלב המחלה? (כותרת) כאשר מתגלה סרטן הצעד הבא הוא קביעת שלב המחלה, והוא כולל בדיקה גופנית, בדיקות דם, קולונוסקופיה, צילומי חזה, סריקת אולטרסאונד או CT, ולעתים גם בדיקת PET CT.
קביעת השלב מתבססת על מספר גורמים, לרבות מימדי הגידול, מיקומו ועומק חדירתו לשכבות דופן המעי. קביעת השלב תלויה גם בשאלה אם הסרטן התפשט לבלוטות הלימפה או לאיברים מרוחקים כגון הריאות, הכבד או הצפק (peritoneum – שכבת הציפוי של הבטן). מערכת הדירוג בשיטת TNM משמשת לקביעת השלב בסרטן המעי הגס והחלחולת.
שיטת TNM:
- האות T מתארת את הגידול (tumor) ומשתמשת במספרים שונים להסביר את גודלו.
- האות N מסמלת בלוטות (nodes) ומציינת אם הסרטן התפשט לבלוטות הלימפה.
- האות M משמעה גרורות (metastatic) ומציינת אם הסרטן התפשט לאיברים מרוחקים.
שלב המחלה מוערך לאחר האבחנה אך ידוע באופן וודאי רק לאחר הניתוח, ולאחר שדגימת הרקמה שהוסרה במהלכו נבדקה על ידי פתולוג.
חמשת השלבים מוגדרים להלן:
שלב 0:
גידול קטן ובלתי מזיק. הוא לא גדל מעבר לשכבת הציפוי הפנימי (המוקוזה) של המעי הגס או החלחולת. גידול זה ניתן להסרה במהלך קולונוסקופיה ואין צורך בניתוח.
שלב I:
הגידול חדר לשכבות המעי הגס או החלחולת, אך לא התפשט אל הרקמות הסובבות. בשלב זה מומלץ ניתוח להסרת החלק הנגוע של המעי הגס או החלחולת.
שלב II:
הגידול חדר דרך דפנות המעי הגס או החלחולת והתפשט לרקמות או איברים סמוכים, אך לא פגע בבלוטות לימפה.
שלב III:
הגידול התפשט לבלוטת לימפה אחת או יותר, אך לא לאיברים מרוחקים.
שלב IV:
הגידול התפשט לאתרים מרוחקים, בדרך כלל לכבד, לריאות ולצפק (peritoneum). בשלב זה ייתכן שלא יתאפשר לרפא את הסרטן, אך אפשר להגיע לניהול של המצב הרפואי.
ככל שדירוג המחלה גבוה יותר, כך המחלה מתקדמת יותר. שלב מחלת הסרטן חשוב לקביעת אפשרויות הטיפול.